Baca ini dulu ya :)Salam ^___^...terima kasih kerana singgah di blog hunny. Singgah, singgah juga. Baca, baca juga...tapi, hunny mohon, untuk mengingatkan diri hunny juga, agar janganlah blog ini dibaca sehingga anda mengabaikan kewajipan yang lebih utama. Hunnya tak mahu di akhirat nanti Allah tunjukkan pada hunny dosa hunny akibat menyebabkan ramai orang tinggalkan atau lengahkan solat, tak nak tolong ibu, tak buat kerja rumah, tak semak kerja murid, tak layan suami dan macam-macam lagilah...Jadi, kita beringat-ingat, berpesan-pesan ya. Allah suka lebih suka apabila kita bersederhana dalam sesuatu amalan, asalkan istiqamah dalam melakukannya :)...

Thursday, January 6, 2011

Erti Syukur

salam ^^v

salam tahun baharu 2011!!!
fuyoooo..lama dah sik update blog. last post hunny was on hari raya korban kan, tahun lepas. lepas ya alu sikda. alasan~sibuk molah persiapan untuk exam (ye ke???) dan lepas ya cuti.hehehe...kat rumah hunny, liputan jalur lebar amatlah 'melemahkan semangat'. mok buka email pun sik dapat, apatah lagi nak tulis blog. untuk itu, terbengkalai la beberapa perkongsian..sebenarnya bukan terbengkalai, cuma tertangguh. untuk itu, harap maaf :)
Hehehehe...hunny tau hunny dah janji mok cita pasal sambutan Hari Raya Haji ka kampung dan upload gambar-gambar makanan sekali. tapi, sebelum ya, hunny rasa ada benda lain yang hunny fikir lebih bernilai untuk dikongsi bersama. Jadi untuk memulakan tahun baharu tok, rasanya elok hunny cita pasal benda baik kan..naa..walaupun sedikit 'basi' tetapi masih ada harga untuk dikongsi :) Insya Allah...

Ingat sik, sempenan hari raya aidiladha 2010 ya tek, TV3 ada menayangkan dokumentari khas ibadah korban. Sesiapa yang ada nangga setulus sinar Aidiladha, yang ditayangkan pada jam 5.30 petang taula apa yang hunny maksudkan. bagi yang sik tau, cuba try catch up TV. Mun sa malas jak, baca la entry tok sampai habis. Hunny cita sedikit sebanyak k. Mun ada yang tertokok terkurang ya sorila.hehehe :)

Dokumentari ya adalah tentang penduduk Islam di Kampung Cham, di Kemboja. Penduduknya adalah orang melayu champa dan boleh berbahasa Melayu. cuma, slanganya sedikit berbeza. Namun, sidak ada bahasa sidak empun juak. walaupun peratusannya sidak tinggi, sidak masih dikategorikan sebagai kumpulan minoriti di negara yang pernah mengamalkan fahaman komunisme ya. Semasa zaman pemerintahan Rejim Pol Pot, banyak umat Islam dibunuh dan sidak ya ditindas dengan sangat zalim. Sekarang, walaupun sistem pemerintahan dan bertukar, sidak ya masih mengalami masalah untuk membangunkan taraf hidup sendiri.
Berbalik kepada penduduk kampun Cham yang puratanya adalah penduduk miskin. Taraf hidup sidak sangat menyedihkan dan dari segi kemudahan, memang amat daif. Hunny sendiri pun sedih nangga betapa daifnya kehidupan sidak.Dokumentari ya turut menunjukkan bahawa sumber makanan sidak biasanya adalah ikan air tawar dari Sungai Mekong. Nak dapat ikan laut nang hampir mustahil sebab terlalu mahal bagi sidak. Apatah lagi nak merasa ayam dan daging. Boleh dikatakan setahun sekali jak sidak dapat makan daging. Ya pun, mun ada orang yang sudi menunaikan ibadah korban kat kampung sidak. (imagine jak, kita biasanya sikda sik makan daging. arum kebulak, hari-hari makan ayam. Pas trima gaji jak, alu seminggu makan kat KFC, Kenny Rogers, Sugarbun..nang mewahlah...hmmm...)
Pada tahun penggambaran dokumentari tok dipolah, (siyes hunny sik tau sambutan hari raya haji dalam dokumentari ya adalah raya tahun bila ) sikdala orang yang mampun untuk melaksanakan ibadah korban kat kampung ya tek. Jadi, tok Imam kampung ya tek susah hati. Mun sikda orang mokbeli lembu untuk dibuat korban, habisla punca pendapatan pengembala lembu kampung ya. (lupa nak madah, kebanyakkan penduduk kat kampung ya jual lembu. tapi memandangkan ya punca pendapatan sidak, sik dapatlah sidak makan sesuka hati walaupun teringin nak makan daging)
Dipendekkan cerita, adalah seorang hamba Allah dari Malaysia sudi pergi ke kampung Cham ya dan membeli beberapa ekor lembu daripada penduduk kampung untuk dikorbankan. Maka, gembiralah penduduk kampung ya dengan rezeki yang diperoleh. Pengembala-pengembala lembu pun hepi juak. pastok adalah duit belanja pake shopping (kidding...hehehe...Act, for these people, there is no place for desire, there are only space for needs)
Ada sigek part ya nang molah air mata sa nak menitis jak. Ada sigek family tok, si suami ada masalah penglihatan. Family sidak pula besar. Ada 9 orang. Punca pendapatan sidak cuma mengambil upah 'menambang'...err..macam tarik beca tanpa beca. Purata pendapatan sebulan adalah lebih kurang RM50. Sidak sikkan ada lauk sampailah si suami balik dari kerja. Jadi, mun anak-anak dah lapar, mak sidak akan suapkan sidak dengan nasi berkuah air kosong, dicampur dengan sedikit garam. ya ajak..aduh, pilu benar hunny nangga. Hunny bukan main cerewet gik mun bap2 makan. Tapi ada gik manusia di dunia yang sikpat minta lebih sedikitpun daripada apa yang ada. Apatah gik nak komplem macam2. Sapa yang suka komplen makanan ya sedar2 la ye...

Sigek part gik, ada seorang tukang gunting rambut. Yang specialnya, tukang gunting tok cacat tangan, hilang beberapa jari. Pasya kakinya kudung sebelah. Boleh bayangkan sik tukang gunting yang cacat tangan???Pasya, dapat bayangkan sik macam ney nya dapat berdiri lama-lama tanpa bantuan topang? Tapi, sesusah ney pun, katanya, ya adalah lebih baik daripada mendapat rezeki yang haram dan meminta sedekah...wuuuuu...respek abisla ngan brader tok. Hunny pula pandai minta duit dari mak ayah jak walaupun sihat sempurna tubuh badan (T_T)...malu2..

Syukurlah hamba Allah ya berbesar hati untuk membantu penduduk kampung ya. Mun sik silap, sidak dapat bantuan dari banyak negara lain juak. Tapi sidak masih juak memerlukan bantuan dari segala segi untuk memperbaiki taaraf hidup sidak. So, rajin-rajinla hulurkan tangan, ringankan beban. Hmmm...mun nak mula dengan orang Kemboja nun sa macam jauh jak, mulalah dengan orang di sekeliling kita. Banyak tau, yang perlukan bantuan.
Untuk bakal guru macam hunny, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mendidik bakal anak murid kita kelak~mun sidak orang susah, tunjukkan jalan keluar dari kesusahan ya. Mun bukan orang susah, pimpin sidak untuk 'memberi'.

Benarlah kata hamba Allah ya tek, kalau tak kenal hitam, masakan kita menghargai putih. Kalau kita tak pernah mengenali kesusahan, masakan kita reti mensyukuri kesenangan.....
Story says~be thankful
Hunny says~sometimes, I do feel bad when i cudn't finish my meal, and opkoz, pingu akan ingatkan tentang penat lelah petani yang tanam padi ya tapi hunny selamba jak bazirkan (hunny tau pingu gurau tapi hunny pandang serius sebab pembaziran nang bukan satu perkara yang baik)~alrite...insaf mode (T_T)


No comments: