Baca ini dulu ya :)Salam ^___^...terima kasih kerana singgah di blog hunny. Singgah, singgah juga. Baca, baca juga...tapi, hunny mohon, untuk mengingatkan diri hunny juga, agar janganlah blog ini dibaca sehingga anda mengabaikan kewajipan yang lebih utama. Hunnya tak mahu di akhirat nanti Allah tunjukkan pada hunny dosa hunny akibat menyebabkan ramai orang tinggalkan atau lengahkan solat, tak nak tolong ibu, tak buat kerja rumah, tak semak kerja murid, tak layan suami dan macam-macam lagilah...Jadi, kita beringat-ingat, berpesan-pesan ya. Allah suka lebih suka apabila kita bersederhana dalam sesuatu amalan, asalkan istiqamah dalam melakukannya :)...

Wednesday, September 12, 2012

Cinta Sampai Syurga Part 3

Assalamualaikum ^__^

Jumpa lagi murid-murid, dalam rancangan Cinta Sampai Syurga bersama Cikgu Noor. (wahaha, kalaulah boleh buat macam ni kat kelas. Konfirm jadi guru cemerlang.hihihi)
Part 3 ini adalah sambungan daripada Part 2. Macam yang hunny kata, hampir semuanya saling berkaitan. Tapi, kalau ada yang memilih untuk tidak membaca mengikut 'parts' kata orang putih, silakan baca secara 'ala carte' (faham tak ni?hehehe). Tak kisahlah kalau baca lompat-lompat pun, ikut keselesaan dan minat sendiri la kan? :) Yela, jenuh membaca semua, panjang-panjang pula en3 nya.huhuhu...ne nak molah T_T. Tapi takpe, tulis panjang2, baca banyak2, mudah-mudahan, Allah redha ^_^.

Ok, taknak intro panjang sangat, kita terus masuk bab seterusnya iaitu Rukun Islam. Maksud rukun agaknya boleh rujuk kat Part 2 (Klik sini)
Dah rujuk?
Boleh kita teruskan? :)

Rukun Islam adalah asas bagi Islam atau syarat untuk menjadi orang Islam. 
Hunny bagi satu contoh;

"Apa syarat nak jadi polis?"
"Sihat tubuh badan, tinggi mesti 160 cm, berat badan mesti 50kg, tak boleh rabun, SPM mesti dapat pangkat 1, tangkas, cepat dan cekap. Kalau takde salah satu, tak boleh jadi polis"

Contoh je..hehe..sorry ya, Tuan Puan Polis sekalian :)

Rukun Islam ni lebih kurang macam tu la. Kalau salah satu rukun ni takde, jadi tak sempurnalah Islamnya. Orang Islam wajib buat rukun ni. Kalau dah namanya wajib, bila tak buat, hukumnya apa? Berdosa la kan? Atau, keluar daripada Islam (yang ni mengikut sesetengah ulama). Wallahualam..

1.Rukun yang pertama dan utama adalah mengucap dua kalimah syahadah.
Syahadah adalah perkataan dalam bahasa Arab yang bermaksud kesaksian, atau ikrar. Lebih kurang macam tu la. Kan dalam Part 1 hunnya ada sebut pasal akidah dan iman; menunjukkan kita percaya dan yakin kepada Allah dengan cara membenarkan dengan hati, melafazkannya dengan lisan dan tunjuk melalui perbuatan.
Syahadah ni part itulah. Bahagian melafazkan kepercayaan dan keyakinan kepada Allah melalui lisan. Lafaz syahadah adalah seperti di bawah :

Imej ni hunny copy dari laman web PERKIM. Jumpa masa googling.

Lafaz ini haruslah disertakan dengan niat dalam hati bahawa dirinya beriman kepada Allah dan Rasul. Kiranya, syahadah ni macam akad la, si pelafaz menyerahkan diri atau kembali kepada Allah semata-mata dan dalam masa yang sama, menerima tanggungjawab sebagai seorang muslim dan mukmin. Selagi tak lafaz syahadah, selagi itulah seseorang itu tak dikira sebagai muslim melainkan dia lahir dan dididik sebagai anak yang beragama Islam. Tapi, orang Islam sendiri pun lafazkan syahadah ini setiap hari iaitu semasa solat 5 waktu. 
Kalau dah ucap sekali, tak bermakna kita tak boleh ucap lagi. Ummat Islam dituntut untuk memperbaharui syahadah dari semasa ke semasa sebab kita tak tahu bila kita secara tak tersengaja melakukan kesilapan yang menyebabkan kita boleh keluar dari Islam. Takut-takut nanti, masa malaikat maut datang, dia kata kita ni dah keluar dari Islam sebab satu perkara yang tidak kita sedari. Tak ke naya macam tu. huhuhu... Kita pula tak pernah nak perbaharui syahadah masa hidup. (nauzubillah)..Tu la yang selalunya kalau kita tengok TV, masa nak meninggal, mesti ada babak orang kat sebelah bisikkan syahadah kat telinga orang yang dah nak meninggal. Sebabnya, mudahan orang tu tak mati dalam kekufuran. Ni, alang-alang dah baca en3 ni, haa, lafazkanlah syahadah tu sungguh-sungguh.
Ini adalah rukun yang paling utama sebab inilah rukun yang mengesahkan kita sebagai ummat Islam. Kalau kita buat rukun lain, tapi tak tunaikan dulu rukun yang pertama ni, takde maknanya la. Melainkan dengan kehendak Allah. Wallahualam...

2. Solat lima waktu
Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Itulah 5 waktu solat yang wajib ummat Islam tunaikan tak kira dalam keadaan apa sekalipun kecuali atas sebab-sebab yang dibolehkan oleh syarak. Sakit, lumpuh, bermusafir, berkerja, semua kena tunaikan solat. Tapi, Allah bagi mudah. Kalau sakit ke, lumpuh ke, musafir ke, ada caranya untuk solat supaya tidaklah membebankan diri (yang ni kita cerita dalam bab lain pula ye, Insya Allah). Solat adalah satu set pergerakan dan bacaan tertentu yang disempurnakan mengikut turutan tertentu, dimulakan dengan niat dan diakhiri dengan salam. Simple je...tapi berat, bagi orang yang malas nak solat. 

Apa pentingnya solat? Kenapa kita mesti solat walau dalam keadaan apa sekalipun?
Tengok contoh dulu ya.
Ni dialog seorang mak kat anaknya.
Pukul 8 pg - "Nak, jangan lupa petang ni hantar mak pergi kedai ya".
Pukul 9 pg - "Nak, jangan lupa petang ni hantar mak pergi kedai ya."
Pukul 10 pg -  "Nak, jangan lupa petang ni hantar mak pergi kedai ya."
Pukul 11 pg - "Nak, jangan lupa petang ni hantar mak pergi kedai ya.Jangan pergi mana-mana tau"
Pukul 12 tgh hari - "Nak, jangan lupa petang ni hantar mak pergi kedai ya. Jangan pergi memana"
Pukul 1 ptg - "Nak, jangan lupa tau, apa yang mak cakap tadi" 

Tiba-tiba, pukul 2 ptg, kawan si anak datang ajak si anak pergi main bola.
Agaknya mana satu jawapan anak?
A. Tak bolehlah. mak aku minta hantar pergi kedai atau
B. Ok, jom. aku pun free petang ni.

Agaknya lah kan, kalau mak tu tak ingatkan si anak banyak kali, besar mana kemungkinan anak tu lupa yang dia kena hantar maknya pergi kedai? Kalau dah diingatkan berkali-kali?

Solat, kena buat, selalu, sebab Allah nak kita ingat pada Dia. Bila kita solat, kita ingat pada Allah sebab tujuan solat adalah menghadapNya. Bila kita ingat Allah, kita akan berusaha untuk menjauhi larangannya. Jarak di antara satu solat dengan satu solat fardhu yang lain tak jauh. Jadi, kiranya, belum sempat pun kita nak buat jahat kan,dah masuk waktu solat yang seterusnya. 
Sebab tu Allah kata :
Solat itu dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar.

Dengan syarat, solat tu mestilah khusyuk dan merasa ihsan. :) Selain itu, solat juga adalah peluang yang Allah bagi untuk kita bercakap terus denganNya. Bayangkan, dalam sehari, berapa kali kita hubungi orang tersayang? Kalau hunny, biasanya telefon mak ayah sehari sekali. Kadang-kadang dua hari sekali. Rasa sayang dan tanggungjawab sebagai anak dorong kita hubungi keluarga selalu kan? Kalau berhubung dengan Allah 5 kali sehari pula? Tengok, banyak peluang Allah bagi untuk kita bermanja, mengadu dan meninta padaNya. Free pula tu. Tak payah sibuk2 nak topup kredit sebab nak hubungi Allah. Kalau tak cukup dengan 5 waktu boleh tambah lagi dengan solat sunnat, free juga. Masa tu lah kita nak nangis, nak minta pertolongan, nak mengadu pada Allah. Allah suka kita buat macam tu tau. Walaupun Allah dah tahu semuanya, tapi bila kita solat, kita dapat rasa wujudnya hubungan antara Tuhan dengan kita. Jadi, kita akan sentiasa dekat dengan Allah. Kalau kita jarang hubungi Allah (jarang solat) kita akan rasa jauh dariNya. Sebab itulah solat wajib, Allah nak kita rasa dekat denganNya. Faham tak?

3. Puasa di bulan Ramadhan
Banyak jenis puasa. Tapi yang wajib adalah puasa pada bulan Ramadhan. Puasa adalah tidak makan, minum dan melakukan perkara yang membatalkan puasa bermula dari terbut fajar, sampai terbenam matahari. Senang cakap, dari masuk waktu subuh, sampai masuk waktu maghrib. 
Kalau tak kenal susah, kita takkan menghargai kesenangan. Jadi puasa ni kiranya macam satu bentuk 'kesusahan' yang Allah bagi supaya kita bersyukur dengan nikmat dan kesenangan. Walaupun puasa tu macam susah nak dibuat, tapi Allah jadikan Ramadhan sebagai bulan yang penuh keberkatan. Satu amalan yang dibuat, Allah lipat gandakan pahala berganda-ganda.

4. Membayar zakat
Membayar zakat adalah tanggungjawab kita kepada ummat Islam yang lain. Zakat dibayar untuk membantu ummat Islam lain yang memerlukan. Selain itu, zakat juga disalurkan untuk pembangunan Islam seperti digunakan untuk membina masjid, madrasah, dakwah dan sebagainya. Kalau Allah bagi semua manusia harta sama banyak, sama rata, konfirm semua manusia buat hal masing-masing. Takde yang nak saling tolong bantu. Jadi, takdelah hubungan kemanusiaan antara satu manusia dengan manusia yang lain. Betul tak? Lagipun, dalam setiap harta kita, ada bahagian orang lain. Sebab itulah kita wajib bayar zakat. 
Zakat ini juga peranannya adalah untuk menyucikan harta dan fitrah kita.

5. Pergi Haji Untuk yang mampu
 Nun, pergi ke Kota Suci Mekah untuk menunaikan haji. wajib bagi yang mampu sahaja. Kalau tak mampu, tak apa. Tapi, Allah galakkan kita berusaha agar kita masuk dalam kalangan orang yang mampu. Pergi haji ni, kita pergi menjadi tetamu Allah, menjalankan ibadah dan bersungguh-sungguh mendekatkan diri kepadaNya di sana.


Setakat ini sahaja perkongsian untuk kali ini. Maaf andai ada kesilapan, minta ditegur agar dapat diperbetulkan. Salam ^__^

No comments: